2011-04-30 ? 23:08:06

Dagens ridpass och VALBORG

Hej!
.
Eftersom Thea har kapalledsinflammation så gick jag bara två korta promenader med henne idag.
.
Som tur är har jag Fago denna helg :)
Jag red honom i parken. I början var han sinnessjukt seg, jag fick verkligen inte fram honom. Men tillslut efter 30 minuter av övergångar och aktiveringsarbete så piggnade han till och mjuknade. Puh!
Sedan när jag var nöjd så skrittade vi och kollade på när dom tände brasan på Varlborg :)
.
Jag hade väl egentligen velat fira Valborg i Stockholm men det blir nog kul här med, så nu måste jag dra och ha lite kul!
Ha en najs Valborg!
2011-04-30 ? 22:57:06

Mountain Horse Supreme High Rider

Yes, nu har jag köpt dom!
Ett par Mountain Horse Supreme High Rider!
Jag måste bara säga att dom är heeelt underbara. De behövde inte "gås in" eftersom de är gjorda i kalvskinn som är mjukt.
Jag köpte också ett par tillhörande stigbygelplattor som "fäster" i stövlarna, och därmed är det i stort sätt omöjligt att fastna i stigbygeln och man får mycket bättre fäste när man rider.
De är höga och snygga, och så sitter de bra och slimmade på benen också ;)
Underbara!
2011-04-30 ? 22:49:04

Yeah, it sucks

Hejsan allihopa! Läs...
.
Den 23/4 var jag ju iväg på trolleholm och tävlade, gjorde klassbyte till 90 & 95, vilket jag inte trodde skulle bli några problem. Dock gick det jättedåligt, två stopp i 90 och 95 vill jag nästan inte ens prata om. Thea var superkonstig och stannade på allt jag styrde på, eller ja, hoppade lite men tillslut trillade jag av då jag lade upp lite tempo för att få över henne. Vi försökte hoppa ett 70 hinder på framhoppningen också och då stannade hon på det med.
.
Detta var ju inte alls likt Thea då hon älskar att hoppa, det kändes som det var något fel, även om hon inte markerade, så jag bestämde mig för att kolla upp henne och göra böjprov på Kliniken.
Fast jag trodde egentligen att det var min ridning som sög.
.
Men på böjprovet markerade hon, hon fick bli röntgad och allt och tillslut efter hälteutredningen så kom de fram till att hon har kapalledsinflammation, dvs inflammation i framknät, vilket då var anledningen till att hon inte ville hoppa.
För det gjorde ju ont :'(
.
Så nu har hon blivit behandlad och jag ger henne metacam nu i sex dagar (dock bet hon sönder sprutan idag hehehhee, jag blir nog ingen bra veterinär). Och så får hon stå i sjukhage, och om 14 dagar så ska hon in på återbesök. Dock är det sällan dom är friska efter 2 veckor så förmodligen blir det 4 veckor. Så jag kommer förmodligen inte kunna hoppa på 2 månader och det blir nog inte något tävlande i sommar :(
.
Men aja, det viktigaste är ju att Thea mår bra :) Och jag kommer nog hare mys och kul med Thea på Gotland ändå! :)


vid världens ände ♥
2011-04-21 ? 13:20:48

Stövlar

Fan :(
För ca 2 min sen så sprack dragkjedjan på mina ridstövlar. I morgon är det långfredag så jag kan inte köpa ett par nya innan Lördag.
Lösning? :)
.
Funderar starkt på att köpa ett par Mountain Horse Supreme High Rider sedan:
.
Eller ett par Pioneer Crocodile (eller nog inte dom, men något som "sticker ut" lika mycket)
Har ni några fler bra förslag? :)
2011-04-21 ? 13:03:23

Starterna på lördag

85 cm, bed A:0/A:0
10 startande, 3 plac.
Startnr 3
.
90 cm, bed A:0/A:0
19 startande, 5 plac.
Startnr 15
.
Och ja, jag tävlar fortfarande för Enskede, haha. Skitkul, folket i Skåne måste ju undra vad det är för klubb.
Men jag får se hur jag gör, jag vill ju kunna tävla allsvenskan och så, så jag kanske byter till Bollerups RKK eller Österlens RF :)
2011-04-20 ? 22:59:01

Hagbilder

Var ute och fotade lite i hagen idag. Fick superfina bilder när jag tog av thea täcket och hon busade runt lite.
Dessa bilder är helt oredigerade :)
och jag tar bara några random för det är för många fina :)
vackrast ♥
2011-04-20 ? 16:39:30

HEJ

Hej alla glada!
Nu är jag tillbaka på Bollerup, har ju varit i Stockholm och på Gotland ett par dagar.
Jag har ätit massor med godis, sett igenom 4 säsonger av Grey's Anatomy (hehe..), planerat sommaren och träffat kompisar.
.
Snart kommer flera inlägg, detta var bara ett "jag-lever-inlägg" ;)
.
Och på lördag är det tävling på trolleholm :D
2011-04-13 ? 22:18:12

Det går ner och det går upp

Det blev ett dressyrpass för dagen :)
Jag tänkte från början att nu ska jag vara riktigt mjuk i handen och ge efter varje gång hon gör det. Och guuud va fin och lydig hon blev. Det mesta funkade riktigt bra idag med ridningen.
.
Så då vändes en riktigt dålig dag, då jag bara ville krypa ner under täcket och se på Grey's Anatomy och skita i den stackars hästen i hagen, till en bra dag.
.
En annan sak som piggade upp var en suuupersöt liten liten flicka på kanske 3 år som kom in i stallet och ville klappa Thea, varpå thea snällt sänkte huvudet så hon kunde nå hennes mule. Min ponny är en ängel utan vingar
2011-04-13 ? 17:45:26

Min nya drog

Gray's Anatomy
Kan seriöst inte sluta kolla på det.
2011-04-12 ? 21:31:00

Två dagar

Hej!
.
I Måndags så körde jag upp körprogrammet på Eclipse, dvs dressyr fast med häst och vagn. Det gick sjukt dåligt, men jag fick 70% (hehe) och MVG :) Eclipse är så fin! Och det känns så kul att jag bara kört 5 gånger och sen så kör jag program och får ett bra resultat. Hade jag kunnat det om jag bara ridit 5 gånger?
.
Thea vilade efter helgens träningar :)
.
Igår så var det hoppträning, vilket gick superbra! Thea var grymt het och tyckte det var jättekul. När vi hoppade fram så var det ett hinder som man skulle hoppa i galopp bom-räcke-bom, vilket hon tog allt i ett språng, haha :) Sen så var det nytt underlag vilket var lite läskigt så hästarna sjönk ned, så när man tex skulle hoppa ett hinder på 1 m så blev det 110 eftersom hästarna fick ta i mycket mer när de sjönk ned.
.
Men vi hoppade iallafall både kombination och trippelbarr, vilket gick super. Första gången vi skulle hoppa trippelbarren så låg den på 1 meter tror jag, och Thea verkligen sög tag i den! Superhärligt språng där ;)
Sen så hoppade vi en bana med lite olika konstiga svängar, vissa blev lite läskiga med det jobbiga underlaget. Är supernöjd med Theis ♥
.
old pic :)
2011-04-11 ? 07:48:00

Exteriör Thea

Här har vi fotat Thea för att visa hur hon ser ut exteriört. Vad tycks? Vad tror ni hon skulle få på en utsällning?
Jag vet ju vad hon fick när hon var yngre men hon är ju mycket finare nu :)
hehe hon var inte borstad innan...


Vill ni veta vad hon fick på utställning när hon var 3 år? :)
2011-04-10 ? 23:11:15

Eftermiddan

Hela eftermiddan när Theis var i hagen satt jag och resten av Äppelfolket och solade och snackade på baksidan av Äpplet vid hagarna. Jag gjorde iordning pommes och nuggets som snabbt blev uppätna hehe. Tyvärr hade någon stulit min Ben&Jerrys!
Det var sjukt varmt, så de flesta hade bikini.
Här kommer lite pics från senare på eftermiddan när solen skulle börja gå ned. :)
Snyyyyyygga cheyyer ;)
2011-04-10 ? 14:34:05

Dressyr dag 3

Idag så var det sista dagen av dressyrträningen. Det är ju sjukt varmt ute, och jag red fram ute med jacka och höll på och dö, så jag kom aldrig riktigt till ridning där. Sen när jag gick in i ridhuset var ju thea dåligt framriden men hon blev ganska fin tillslut.
.
En sak som är ganska tydlig som jag också sa till Jan är att högertygeln känns som en gummisnodd, och vänstertygeln känns som ett stumt rep, om ni fattar liknelsen. Kontakten med högertygeln är mycket lättare och hon reagerar mycket bättre på en eftergift där. Detta beror ju på att Thea är starkare i vänstersidan. Men vi jobbade med det och tillslut blev det bra :)
.
Det har varit jättekul att rida för Jan och han kommer tillbaka i höst för en ny helgkurs :)
2011-04-10 ? 14:23:54

Hot

över 20 grader i skuggan idag, säkert över 30 i solen, GILLA :D ♥
.
Solstolarna är framdragna utanför alla boenden :)
2011-04-10 ? 07:53:00

Kissing Spines

Kissing spines är en "yrkessjukdom" hos framförallt ridhästen. Kallas också för överridande tornutskott. Grunden till sjukdomen är att kotutskotten på ryggraden ligger nära varandra, och ca 70% av alla hästar har detta.
Kotutskotten i ryggradens mitt pressas mot varandra när ryggraden sjunker. Detta utlöser smärta hos hästen. Efterhand uppkommer ben-och benhinnereaktioner i tornutskottens övre del och sk falska leder bildas. Smärtan kan bli permanet och mest påtaglig vid ridning.
.
Oftast uppstår problemen när ryttaren rider med dålig sits och hästen med sänkt rygg, och hästen saknar ryggmuskler. Även illasittande sadel kan ge detta.
.
På vissa hästar med problemet är det när hästen hoppar. Det gör fruktansvärt ont i hästens rygg i hoppet och i landningen varpå en stor del hästar svarar med att sticka efter hindret av smärtan. Men den okunniga ryttaren ser detta endast som "ojojoj haha vad hästen tyckte det var kul att hoppa". Senare kommer även hästen sticka mot hindret eftersom den vet att det kommer göra ont och där kommer det naturliga beteendet fram - den vill fly.
.
Samma sak om hästen sticker i de två dressyrrörelser där hästen sänker ryggen - piaff och byten. Om hästen sticker (flyr) i sådana situationer så är det oftast något fel. Man kan inte sitta och tänka att hästen är dum i huvudet, utan man måste kolla upp vad det är för fel. Hästen vill göra rätt, men när det blir obehagligt så flyr den.
2011-04-09 ? 19:00:00

Teori

Nu har jag varit på teori tillhörande dressyrkursen för Jan Wermé. Verkligen superintressant, han pratande mycket om ridskador, hur man ska tänka i olika kluriga situationer och massor om hur hästen fungerar och hur vi ska använda den.
.
Kanske kommer ta upp en del saker från föreläsningen här, har redan skrivit ett inlägg om Kissing Spines som kommer upp imorgonbitti. Jag kände faktiskt inte till det innan, men nu när jag vet vad det kan ge för konsekvenser känns det viktigt att känna till. Så då är det ju bra om ni känner till det också :)
.
Det är sjukt hur mycket jag har lärt mig teoretiskt och erfarenhetsmässigt inom ridsport sen jag skaffade Thea och började här på Bollerup, superkul :)

random pic
2011-04-09 ? 16:48:00

Lite bilder på Thea

Här är ett par bilder på Thea och mig idag efter dressyrträningen (ja jag är tvungen att rida m hoppsadel).
Thea ville inte alls samarbeta och se fin ut på bild, hahaha.

"hej jag ser ut som en ko"
.
Sen så rullade hon sig i hagen haha :D
2011-04-09 ? 14:45:02

Dressyr dag 2

Idag var det dressyrträning för Jan Wermé igen. Thea hade en mer posetiv inställning i början av passet men var deremot jobbigare i mitten när jag började kräva mer. Men vi fick en fin känsla och ett fint engagemang i slutet. Och ett lätt stöd utan att hon ville dra.
.
Så himla kul när någon kommer och säger åt en vad man ska göra och så vips så blir allt jättebra!
.
Ser fram emot dag 3 :)
Bilder från idag kommer senare, denna bild tillhör Amanda Thulin (theas medryttare btw) :D
2011-04-08 ? 22:58:14

Träning för Jan Wermé

Idag red jag dressyr för Jan Wermé (B-tränare dressyr tror jag), och jag måste säga att han var riktigt duktig på det han gör.
.
Thea var superstark när jag red fram, och sen när jag kom in i ridhuset där jag skulle rida så ville han se hur jag rider självständigt. Thea var ok men lite stark.
.
Han tyckte iallafall hon var fin, väldigt "lätt" och flygande rörelser, fina gångarter, och sammarbetsvillig (det sista jag dock han ändrade sig sen hehe).
Deremot tyckte han att det blev lite mycket hand, och att det syntes att hon var stark.
.
Så vi jobbade mycket med att få ett mjukare stöd. Och han ville få bort den agressiva ridningen totalt, superförsiktiga hjälper, och inga tuffa tag om hon jobbar emot. Det som jag måste lära mig är att ha tålamod, jag vill ju verkligen att allt ska gå på 3 sekunder. Det funkade iallafall superbra :) Thea blev väldigt fin, och fick superfint steg och bra bakben och eftergift. Och så var hon superlydig, bara fina övergångar.
.
Är nöjd och det ska bli kul att rida för Jan resten av helgen :)
.
JAG HATAR att jag aldrig har några fina ridbilder. Bilderna känns gamla och fula på bara ett par veckor. Här har ni iallafall en "ful" gammal ridbild ;)
2011-04-07 ? 22:59:39

Rest in Peace dressyrsadeln

Idag dog min sadel, jag tyckte den såg lite konstig ut och så kände jag igenom den och frågade runt lite, och vi kom fram till att bommen var sprucken/av. Den var inte så innan vi red, så det måste ha blivit när Thea dampade i ridhuset idag. . Aja sadeln var ju inte precis ny, så nu ska jag skaffa en riktigt fin dressyrsadel!
Synd bara att jag får rida dressyrträningarna i helgen med hoppsadel hahahahhahah.

RIP ♥
2011-04-07 ? 22:53:25

Dressyrträning

Idag red jag för Eva Nilsson.
För er som har missat det är det lite storm här i Skåne så det lät som fan i ridhuset varpå Thean blev sjukt spänd och var ganska jobbig hela passet (det lät verkligen sjukt högt, massa olika ljud, typ dån eller som en borrmaskin).
Men i slutet var hon ok så vi slutade medans det gick bra :)
Foto: Amanda Thulin
2011-04-06 ? 22:56:55

Dressage

Tog och red Thea ute på uteridbanan, först var hon stark och superjobbig men sen så blev hon jättefin! Jättebra stöd och lyssnade fint. Det ända var väl att hon blev lite överkänslig för sidförande. Prövade att samla henne och försökte få henne mer på bakbenen vilket gick superbra, trampade nästan på stället, men hon blev liite seg och oenergisk då, men gjorde det bra annars :)
.
Imorgon är det dressyrträning för Eva Nilsson och hela helgen ska jag rida dressyr för Jan Werme, ska bli kul :)

fina thea
2011-04-06 ? 07:08:00

Godmorgon!

Sitter här och taggar för en lång dag i skolan (not).
Idag blir det väl inte sådär jätteroliga lektioner, men som tur är har man hästen som väntar i hagen :) Vet inte riktigt vad jag ska hitta på med henne i em, men dressyr i parken kanske?
Nä, nu måste jag äta lite frukost.
Intressant inlägg oh yeah ..
2011-04-05 ? 22:44:42

Dagens Ridpass 5/4

Hej! Idag så red jag lite bommar i lilla ridhuset, två st på diagonalerna på ca 70, och typ hoppade dom på en massa olika sätt; ur långsam trav, eller lite volter, på skrå, snett igenom och så. Den roligaste "övningen" var lätt denna:
Thea tyckte den var jättekul haha :) Och den var ju lite klurig för det var ju inte så mycket plats i lilla ridhuset, men hon vänder ju på en 50öring om man vill det.
.
Sen så red jag lite dressyrjobb också, först gick det piss eftersom Thea var så taggad, men sen efter x antal halvhalter blev hon superfin och jag red på en volt och kortade upp och längde ut formen om vartannat. Avslutade sedan med att rida i en låg form.
.
Thea i hagen igår ♥
2011-04-05 ? 22:23:35

Bilder från Skabersjö

Här kommer lite pics från Söndagens tävling :) Det var min syster som fotade, så bilderna på banan blev inte så jättebra.. hehe
.
schnyggt.. (not)
.
Nästa gång ska jag nog plocka med mig en "riktig" fotograf så man kan få lite snygga hoppbilder också :)
Men tack ändå Alice-bäbis för att du följde med, vad skulle jag göra utan dig?
2011-04-05 ? 21:57:33

Tävlingsresultat

Som några redan vet så var jag och tävlade i Söndags på Skabersjöortens Ryttarförening. Grymt välarrangerad tävling, fin anläggning och roliga banor för att vara lokal. Kul att dom maxade alla hinder också, och att dom hade en björk mitt i banan haha :)
.
LD (80 cm)
Gick bra och lätt, skuttade runt banan. Thean var pigg och glad, men skyggade för någon grej där på banan (typ en stolpe....) och tvekade lite på sista hindret så där kickade jag till henne lite. Annars så var det en najs runda kändes det som. :)
0 fel, "vinst" eftersom det var bed A.
.
LC (90 cm)
Thea var lite mer spänd inne på banan i denna klass. La upp ett bra tempo från början och hon kändes absolut perfekt mot första hindret... tills hon såg en stolpe som var jätteläskig (!) och kastade sig åt sidan.. Så vi kom typ brevid första hindret, försökte rida upp mot det ändå men det gick inte. Så jag la en volt och hoppade igen och då gick det utan problem! Sen flöt banan på väldigt bra tills hinder 6, typ det lättaste hindret på banan, ett vanligt rött räcke. Men det blev lite knas i hörnet (kommer inte ihåg om det var för att hon kollade på ngt) och hon hamnade i korsgalopp, dålig distans och tempo, och jag slutade rida. Så hon bara nepp på det hindret, vi tog det igen och det gick galant, likaså resten av banan :)
Är ganska nöjd ändå, klantiga fel, men det kan jag leva med ;)
12 fel
.
Fler bilder kommer snart!
2011-04-05 ? 10:17:33

I'm back!

Hej! Mitt internet har legat nere så det har inte blivit nån bloggning på typ 1-2 veckor !
Men from idag sätter jag igång igen, så håll utkik!