2011-04-10 ? 07:53:00

Kissing Spines

Kissing spines är en "yrkessjukdom" hos framförallt ridhästen. Kallas också för överridande tornutskott. Grunden till sjukdomen är att kotutskotten på ryggraden ligger nära varandra, och ca 70% av alla hästar har detta.
Kotutskotten i ryggradens mitt pressas mot varandra när ryggraden sjunker. Detta utlöser smärta hos hästen. Efterhand uppkommer ben-och benhinnereaktioner i tornutskottens övre del och sk falska leder bildas. Smärtan kan bli permanet och mest påtaglig vid ridning.
.
Oftast uppstår problemen när ryttaren rider med dålig sits och hästen med sänkt rygg, och hästen saknar ryggmuskler. Även illasittande sadel kan ge detta.
.
På vissa hästar med problemet är det när hästen hoppar. Det gör fruktansvärt ont i hästens rygg i hoppet och i landningen varpå en stor del hästar svarar med att sticka efter hindret av smärtan. Men den okunniga ryttaren ser detta endast som "ojojoj haha vad hästen tyckte det var kul att hoppa". Senare kommer även hästen sticka mot hindret eftersom den vet att det kommer göra ont och där kommer det naturliga beteendet fram - den vill fly.
.
Samma sak om hästen sticker i de två dressyrrörelser där hästen sänker ryggen - piaff och byten. Om hästen sticker (flyr) i sådana situationer så är det oftast något fel. Man kan inte sitta och tänka att hästen är dum i huvudet, utan man måste kolla upp vad det är för fel. Hästen vill göra rätt, men när det blir obehagligt så flyr den.
Kommentarer
Alexandra Johansson

Oj, inte ens jag visste om denna ^^

Det är något som ja tycker att tränarna borde ta upp oftare för symptomen syns nog på nästan varje tävling jag har varit på...

Ursch.. :(

2011-04-10 @ 10:53:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: